IJssalons in Ligurie
Kwaliteit, verse ingrediënten en een verscheidenheid aan smaken die met passie en fantasie worden klaargemaakt, zullen u plezieren
IJs smaakt niet alleen lekker in Portofino aan de haven in Noord-Italië, maar heerlijk Italiaans ijs kan ook worden gevonden in de vele kleine ijssalons in het Ligurische achterland die alles zelf in de salon bereiden.
IJs eten in Italië – het hoe en waar
Een ‘Gelatiere Artignianale’ maakt vers ijs zonder conserveringsmiddelen. De voornaamste ingrediënten van ijs zijn melk en suiker. Luchtig ijs wordt veelal machinaal geproduceerd omdat het bewaard wordt op -25 graden en ontdooid voor het serveren en dan weer ingevroren. Goed ijs moet de volgende kenmerken hebben: het mag niet op de tong branden en het mag niet op te lage temperatuur worden bewaard, het moet op de tong smelten met een stevige consistentie en u mag in de ijssalon geen water op het ijs zien of een gesmolten laag, dat zou kunnen betekenen dat het op te hoge temperatuur wordt bewaard. Let op dat de ijscontainers schoon zijn als u ijs koopt.
Dat is hoe u ijs koopt om mee te nemen op z’n Italiaans
IJs dat u ‘in de hand’ eet, is Gelato da passegio. Er zijn geen bollen ijs in de Italiaanse ijssalons, maar de hoeveelheid wordt berekend naar de smaken, de Gusti. Een Gusto is daarom net als een bol ijs en u kunt dan due, tre, quattro gusti eraan toevoegen. U betaalt vooraf aan de kassa, u krijgt dan een bon, waarmee u uw ijsje kunt krijgen. U zult ook worden gevraagd of u een ‘Coppa’ (bakje) of een Cono (wafel) wilt.
Dit is hoe u een familiepak ijs bestelt dat u mee kunt nemen naar uw appartement of vakantiehuis: Vorrei una confezione / una vaschetta da portare via (Ik zou graag een bak ijs om mee te nemen willen). De ijsverkoper zal dan de gebruikelijke hoeveelheden aangeven zoals een mezzo-un chilo, wat een halve kilo is.
Typische Italiaanse smaken zijn Fior di latte (melkijs), Panna (roomijs), Vaniglia (vanille), Limone (citroen), stracciatelle (melkijs met stukjes chocolade), Fragola (aardbei), Lampone (framboos), Anguria (watermeloen), tiramisu (mascarpone roomijs).
Nocciola, dat wordt uitgesproken als ‘Notschola’ (notenijs), en veel andere populaire smaken. Natuurlijk zijn er ook de traditionele sorbets met fruit of de ‘Granita’ (verpulverd ijs met fruitsap) wat erg goed is op hete dagen als verfrissing. Een Gelato variegato is ijs met fruit en fruitsap, vaak met gemarmerd ijs naar uw eigen smaak. Een Affogato is een soort ijs net als ijskoffie waar verschillende smaken ijs in koffie, whisky of chocolademelk worden ondergedompeld.
Probeer ook een Mangia e bevi (eet en drink), wat bestaat uit vloeibaar ijs met fruit, het ijs wordt gedronken en het fruit gegeten, wat een genoegen!
Ijssalons in Imperia > Ospedaletti
- Adres: Piazzetta IV Novembre
-
Taal:
- Italiaans
Ijssalons in Imperia > San Lorenzo al Mare
- Adres: Piazza Garibaldi 3
- Telefoonnummer 00393383682922
Ijssalons in Imperia > Ceriana
- Adres: Corso Italia 205
-
Taal:
- Italiaans
Ijssalons in Genova > Chiavari
- Adres: Corso 74
Ijssalons in Genova > Sestri Levante
- Adres: Via della Chiusa 2/4
- Telefoonnummer 3484021604
- Adres: Via XXV Aprile 126
- Email: gelatonaturale@libero.it
- Telefoonnummer 01851770799
-
Taal:
- Engels
- Italiaans
Ijssalons in Genova > Moneglia
- Adres: Piazza Tarchioni
- Adres: Via V. Emanuele 39
Ijssalons in La Spezia > Portovenere
- Adres: Calata Doria
Ijssalons in La Spezia > Deiva Marina
- Adres: Via SilvioPellico 48